Prestatiedoelstelling
1.1.1 Bevorderen van de (fysieke) economische structuur
- In mei 2019 startten we een regeling om het Utrechtse ecosysteem voor starters en groeiers te versterken. Start ups en scale ups kunnen subsidie aanvragen voor programma’s, netwerken en events die innovatie en werkgelegenheid stimuleren. Vier subsidies zijn toegekend voor meerjarige activiteiten van incubators, waarbij startups en groeiers actief begeleid worden en een geïntegreerd dienstenpakket gedurende de periode 2019 t/m 2022 wordt aangeboden. Hiermee was het budget voor deel A volledig besteed. Vanuit het budget voor netwerken, evenementen en programma voor ‘groeiers’ waren vier subsidieaanvragen ondersteund. Dit budget kan jaarlijks aangevraagd worden.
- In het coalitieakkoord ‘Ruimte voor iedereen’ is aangegeven het initiatief te nemen om samen met publieke en private partners in de regio een regionaal investeringsplatform in te richten gericht op het creëren en aanjagen van de werkgelegenheid en bedrijvigheid van de toekomst. 2019 stond in het teken van de voorbereiding hiervan. Dit leidde afgelopen februari tot een raadsbesluit om samen met de Provincie Utrecht, de gemeenten Amersfoort en Hilversum, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht een Regionale Ontwikkelmaatschappij (ROM) op te richten.
- Door de komst van een ROM, krijg de EBU een nieuw rol. Met onze partners van de EBU zijn weeen proces opgestart om deze nieuwe rol te bepalen en vorm te geven. Dit proces loopt door in 2020. Daarnaast organiseerde de EBU diverse kennis- en netwerkbijeenkomsten, waaronder het Get Connected Jaarcongres. Andere activiteiten van de EBU betroffen verduurzaming van Verenigingen van Eigenaren en pilots voor gebouw gebonden financiering voor energiepositief wonen en werken.
- Samen met de provincie Utrecht, gemeenten Amersfoort en Hilversum en de regio’s Amersfoort, Gooi en Vechtstreek en U10 gaven we een gezamenlijke opdracht voor een nieuwe Regionale Economische Agenda (REA). Met bijdragen van veel stakeholders uit de triple helix en na een brede consultatieronde stelden we gezamenlijk een strategisch document op dat de ambitie, het profiel en het instrumentarium van de regionale economie verwoordt.
- We openden het International Welcome Center Utrecht Region in ons Stadskantoor. Hier kunnen internationale inwoners terecht om bijvoorbeeld de benodigde formaliteiten af te handelen met IND en burgerzaken. Daarnaast kunnen ze informatie krijgen over bijvoorbeeld huisvesting, onderwijs en zorg in de regio. Ook bedrijven kunnen hier terecht, bijvoorbeeld voor advies over hun internationale werknemers.
- We gaven de Stec Groep opdracht om onderzoek te doen naar de toekomstige ruimtebehoefte voor werklocaties, waaronder winkels. Daarnaast moest dit onderzoek advies geven welke instrumenten het beste kunnen worden ingezet. Deze opdracht verstrekten en begeleidden we samen met de U16. Met dit onderzoek brengen we het huidig aanbod van werklocaties in beeld, en het moet inzicht geven in de vraag hoeveel ruimte op welke locaties nog nodig is om te voorzien in circa 100.000 banen voor de U16 in 2040. Daarmee wordt dit onderzoek een bouwsteen voor het onderdeel 'werken' in de Regionaal Economische Programmering (REP).
- We adviseerden over de optimale omvang en samenstelling van het voorzieningenaanbod (retail, horeca en publieksgerichte dienstverlening) in diverse projecten. Bijvoorbeeld over het toekomstbestendig maken van de Kanaalstraat, over particuliere initiatieven in bestaande winkelcentra- en strips om deze gezond en vitaal te houden, en toekomstige ontwikkelgebieden als Merwedekanaalzone, Utrecht Science Park en Rijnsweerd, Cartesiusdriehoek en Beurskwartier.
- Om tot veilige, schone bedrijventerreinen en winkelgebieden te komen, maken we gebruik van het instrument Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). In 2019 zijn vijf winkelgebieden en twee bedrijventerreinen via het Keurmerk Veilig Ondernemen opnieuw gecertificeerd. Dat wil zeggen dat zij hebben hun certificaat, dat drie jaar geldig is, opnieuw hebben behaald. We hebben in 16 winkelgebieden en 8 bedrijventerreinen via het KVO instrument samen gewerkt aan schoon, heel en veilig. En zijn we gestart met twee nieuwe KVO gebieden: Rotsoord en winkelcentrum Leidsche Rijn. In drie winkelgebieden hebben we hier aan gewerkt zonder KVO instrument.
- We ondersteunden de stichting Utrecht Science Park met een subsidie voor het versterken van het ecosysteem life-sciences, health & sustainability. Daarnaast hebben we bijgedragen aan de oprichting van Parkmanagement Lage Weide.
- We hebben het Ondernemersfonds Utrecht geëvalueerd. Op basis van deze evaluatie besloot de Utrechtse gemeenteraad medio 2019 om de looptijd van de gemeentelijke subsidie aan de stichting Ondernemersfonds Utrecht en de bijbehorende verhoging van de onroerende zaak belasting op niet woningen van 11,1% voor onbepaalde tijd door te zetten.