Prestatiedoelstelling
P2.1.1 Versterken van de samenwerking en activiteiten gericht op een grotere sportdeelname
Medio 2019 hebben we een Utrechts Sportakkoord gesloten met meer dan 120 ondertekenaars vanuit de sport, zorg, welzijn, onderwijs en bedrijfsleven. Het Sportakkoord geeft een impuls aan de thema’s vitale aanbieders, positieve sportcultuur en inclusief sporten. Vanaf september is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor challenges. De eerste challenges zijn reeds gestart.
We hebben gebruik kunnen maken van de landelijke uitbreiding van de Brede Regeling Combinatiefuncties, en daardoor extra fte buurtsportcoaches gerealiseerd (zie ook Raadsbrief Deelname Brede Regeling Combinatiefuncties - kenmerk 6308644). De extra fte zijn ingezet op onder meer ondersteuning van sportaanbieders, het versterken en uitbreiding van de inzet van beweeg- en vitaliteitsmakelaars en sport- en beweegstimulering van jongeren.
In lijn met het DSP rapport is de samenwerking met zorg en welzijn versterkt door de pilot Welzijn op Recept in de wijken Overvecht en Noordwest te bestendigen in de reguliere werkwijze. Daarnaast is Welzijn op Recept uitgebreid naar de wijken Zuid en Zuidwest. SportUtrecht heeft de ondersteuning van beweeggroepen, ander laagdrempelig aanbod en aanbod voor mensen met een beperking of chronische ziekte gecontinueerd. De buurtsportcoaches Jeugdzorg, Maatschappelijke opvang en 55+ hebben bijgedragen aan sport- en beweegaanbod voor deze kwetsbare doelgroepen. In samenwerking met het onderwijs (primair en voortgezet onderwijs) heeft SportUtrecht kinderen kennis laten maken met een divers sportaanbod en hen waar mogelijk toegeleid naar sportaanbieders. De sportactiviteiten vinden plaats tijdens en na schooltijd en in de wijk; op de vereniging, in de buurtsportclub, op pleintjes en andere plekken in de openbare ruimte. In het project U Make & Make zijn op basis van Amendement 42 diverse sportieve en culturele wijkactiviteiten georganiseerd voor kinderen in armoede en is de samenwerking met cultuur verstevigd. Meer dan 1000 kinderen hebben gebruik gemaakt van het Paul Verweel Sportfonds.
We bieden schoolzwemmen aan de scholen waarbij de zwemvaardigheid sterk achterblijft. We zijn jaarlijks in gesprek met de scholen die in aanmerking komen en nog niet deelnemen aan het schoolzwemmen. In schooljaar 2018-2019 heeft 92% van de deelnemende kinderen van het basisonderwijs (minimaal) een A-diploma behaald. Voor het realiseren van dit resultaat is de inzet van extra zwemlessen in de vakantieperiode van groot belang geweest, net als de inzet van ouders. Dit resultaat is nog niet in lijn met ons streven om uiteindelijk op 100% uit te komen. Bij aanvang van het schooljaar is geconstateerd dat het gemiddelde ‘startniveau’ van de kinderen lager lag dan het schooljaar daarvoor. Daardoor zagen we een lichte daling van het aantal kinderen die het A-diploma hebben behaald ten opzichte van eerdere jaren.
De vangnetregeling voor zwemles voor kinderen in armoede bereikt een steeds grotere bekendheid in het netwerk rondom deze kinderen. In 2019 hebben 275 kinderen in de leeftijd van 7 t/m 17 jaar zich aangemeld voor zwemles. Met deze extra regeling dragen we er zorg voor dat steeds meer Utrechtse kinderen leren zwemmen en zich veilig kunnen bewegen in en rondom het water.
SportUtrecht heeft verenigingen en andere sportaanbieders ondersteund op tal van vitaliteit- en accommodatievraagstukken en maatschappelijke activiteiten. Ook worden verenigingen ondersteund op pedagogisch vlak. Zo zijn we in 2019 gestart met de pilot clubkadercoach en is de sportpedagoog bij verschillende verenigingen actief. Met het Sportakkoord is een impuls gegeven aan het netwerk pedagogische versterking door een gedeelde visie en werkwijze voor een positieve sportcultuur.