Prestatiedoelstelling
P2.1.1 Schoonhouden van de openbare ruimte
We hielden de openbare ruimte schoon op basis van de norm dat niet meer dan 10% van de gemeten punten lager scoort dan het afgesproken niveau. Om te bepalen of de afgesproken norm voor schoon werd gehaald, lieten we de openbare ruimte schouwen: in totaal dertien keer. Stadsbreed bleven we binnen de norm. De doelstelling om in de binnenstad niet meer dan 10% van de gemeten punten lager dan een niveau A te laten scoren, werd niet gehaald: 14% van de gemeten punten scoorde lager dan een A. In 2018 was dit 14,6%.
We ontwikkelden de 'Aanpak plaagdierbeheersing: ratten'. Het is een integrale aanpak, waarbij de nadruk ligt op preventie.
We stelden het 'Actieplan Utrecht Schone Stad' op. Dit plan is ontstaan vanuit de ambitie om samen met bewoners, belangenorganisaties, gebruikers en ondernemers te werken aan een schone stad. De klankbordgroep is meerdere keren bij elkaar gekomen om de uitvoering van het actieplan en bijbehorende projecten te bespreken. Daarnaast is een begin gemaakt met het in kaart brengen van vrijwilligers: wie werkt waar in de stad aan een schone stad.
Verschillende initiatieven, zoals schoonmaakacties van scholen en bedrijven, ondersteunden we met knijpers, afvalzakken en het ophalen van verzameld vuil. Zo realiseerden we in Lunetten en Hoograven op initiatief van bewoners knijperhubs. Bewoners hebben zo altijd knijpers voorhanden om de omgeving schoon te maken. Samen met het Volt College en supermarkt Dirk van de Broek in Vleuten pakten we de snoeproute tussen de school en de supermarkt aan. Ook bewoners langs de route zijn betrokken.
We continueerden de inzet van de afvalcoaches.
Conclusie
Stadsbreed bleven we dit jaar binnen de norm dat niet meer dan 10% van de gemeten punten lager scoort dan het afgesproken niveau voor het schoonhouden van de openbare ruimte. In de binnenstad scoorden we 14% lager dan het afgesproken niveau.