Prestatiedoelstelling
P3.1.1 Rechtmatig en doelmatig verstrekken van bijstandsuitkeringen
Incasso
Bij invordering van schulden wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de persoonlijke mogelijkheden en belemmeringen van de debiteur. Daarbij wordt binnen het wettelijke kader en de beleidsregels maatwerkafspraken gemaakt voor de terugbetalingsverplichtingen.
In 2019 heeft de Centrale Raad van Beroep nadere voorwaarden gesteld over de wijze van stuiten van verjaringstermijnen. Deze uitspraak heeft met name gevolgen voor de werkwijze in situaties waarin een debiteur meer vorderingen moet terugbetalen. De Utrechtse werkwijze is in overeenstemming gebracht met deze uitspraak.
Preventie en Handhaving
In 2019 hebben we het integraal interventieproject Wijkgerichte Aanpak Overvecht voorbereid om de leefbaarheid en veiligheid in Overvecht te verbeteren. Dit project sluit aan bij en geeft een gedeeltelijke invulling van de brede opgave 'Samen voor Overvecht'. Samen met ketenpartners en betrokken gemeentelijk afdelingen bezoeken we bewoners en bedrijven waarover een of meer partners signalen hebben over mogelijk misbruik of oneigenlijk gebruik van uitkeringen, subsidies of andere overheidsgelden. Met dit bezoek geven we duidelijkheid over wat er speelt bij deze bewoners en bedrijven. Waar onrechtmatigheden spelen, treedt het interventieteam handhavend op. Spelen er (ook) zorgaspecten, dan wordt in overleg met de bewoner dit zorgvuldig overgedragen aan de daartoe geëigende instanties. Eind 2019 is het project daadwerkelijk gestart en zijn de eerste adressen bezocht
BUIG
De zitting in het hoger beroep tegen de BUIG-beschikking over 2015 heeft geleid tot een uitspraak in 2019. Op 1 juli 2019 heeft de Centrale Raad van beroep (hierna CRvB) uitspraak gedaan over de BUIG- beschikking 2015. Daarbij gaf de raad aan dat de staatssecretaris met inachtneming van de uitspraak een nieuw besluit moet nemen over het BUIG budget 2015. De CRvB vindt dat het eigen risico niet volledig ten laste kan komen van de Gemeente Utrecht door de onvolkomenheden in het verdeelmodel.
Inmiddels heeft het ministerie een bedrag van 0,6 miljoen euro (inclusief rente) aan ons overgemaakt. Dit wijkt teveel af van onze inschatting en gemaakte onderbouwing naar het Rijk toe en daarom hebben wij besloten in beroep te gaan. Wij zijn nog in afwachting van dit proces.
Weten wat werkt
Van juni 2018 tot december 2019 heeft het onderzoek Weten wat werkt plaatsgevonden. Een onderzoek, samen met de Universiteit Utrecht naar de beste manier om mensen met een bijstandsuitkering te begeleiden richting participatie of werk. Het onderzoek zelf is voorspoedig verlopen met weinig uitval van deelnemers en een hoge respons op de (vervolg)metingen. Alle deelnemers zijn per onderzoeksgroep de laatste maanden door middel van brieven en persoonlijke gesprekken geïnformeerd over het einde van het onderzoek en de consequenties van de overgang naar de reguliere dienstverlening.
De resultaten van Weten wat werkt worden 1 april 2020 bekend gemaakt. Op dat moment wordt het eindrapport zowel aan de gemeenteraad, als aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangeboden.