Prestatiedoelstelling
P1.1.1 Inzet werkgelegenheidsoffensief
Inzet Werk voor iedereen
In 2019 hebben we invulling gegeven aan de opgave Werk voor iedereen (het Werkgelegenheidsoffensief maakt hier onderdeel vanuit). De huidige hoogconjunctuur biedt kansen om partners te mobiliseren en samen te investeren, om zo goed voorbereid te zijn op economisch mindere tijden. Binnen de opgave werken we met werkgevers en opleiders samen aan toekomstbestendige werkgelegenheid en het ontwikkelen van benodigde vaardigheden van de totale potentiële beroepsbevolking. Dit zijn scholieren, studenten, mensen die al werken en mensen die kansrijk zijn om aan het werk te gaan. Hiermee pakken we samen de mismatch op de arbeidsmarkt op verschillende manieren aan.
Voor meer informatie over de Dealmakersdag en deals die hier gesloten zijn in de focusmarktgroepen Bouw, energietransitie, ICT en digitale vaardigen, Gezondheid en Onderwijs, wordt verwezen naar het programma Economie, onder Prestatiedoelstelling P1.3.1.
We zijn binnen de opgave ook gestart met een onderzoek met als doel te komen tot een regionale skills agenda waarbij vaardigheden voor de arbeidsmarkt van de toekomst en een leven lang ontwikkelen centraal staan.
We hebben het Fonds Mismatch Arbeidsmarkt ontwikkeld als co-financieringsinstrument om een financiële impuls te geven aan genoemde samenwerkingen en aan nieuwe deals die binnen de marktgroepen van de opgave Werk voor Iedereen worden gesloten en gericht zijn op het voorkomen of verkleinen van mismatch op de arbeidsmarkt. In 2019 is één aanvraag ingediend, maar niet gehonoreerd, omdat de activiteiten niet pasten bij de subsidie eisen. Ook hebben we diverse gesprekken gevoerd over plannen en verwachten dat dit tot nieuwe aanvragen gaat leiden. In 2019 zijn middelen uit het fonds ingezet voor de inzet van dealmakers. Zij brengen samenwerking tot stand, sluiten nieuwe deals en geven daar opvolging aan. Hiermee leggen we ook de verbinding met actieprogramma’s en opgaves binnen de gemeente, zoals het mbo-actieplan, actieplan Lerarentekort ‘Utrecht leert’ en Werkbeweging.
Samen met de PRO- en VSO-scholen is in september een pilot gestart om de duurzame overgang naar werk voor hun leerlingen beter te laten verlopen. In 2019 zijn 49 jongeren met een PRO/VSO-achtergrond aan een (garantie)baan geholpen door de jobhunters van de Aanpak Jeugdwerkeloosheid.