Effectdoelstelling
E2.2.1 Een aantrekkelijke en voor iedereen bereikbare groene leefomgeving in en om Utrecht
Ook in 2019 hebben we gewerkt aan de ontwikkeling van groen in het kader van gezond stedelijk leven voor iedereen. Groen speelt een belangrijke rol in de stad; naast dat mensen genieten van groen, is groen ook belangrijk in de opgave om een toekomstbestendige klimaatadaptieve stad te worden. Daarom hebben we de ambitie dat de ontwikkeling van groen gelijke tred houdt met de groei van de stad en inspeelt op veranderde functies en intensiever gebruik. Met het onderdeel Groene Web dragen we bij aan de verbetering van stadsnatuur door het realiseren van een ecologisch netwerk en het opheffen van knelpunten voor planten en dieren. We werken aan een vitaal en gevarieerd bomenbestand. We kiezen vaker soorten die voedsel voor insecten en vogels leveren en meer weerstand hebben tegen ziekten.
Naast het groen in de stad investeerden we in groen rondom Utrecht. De laatste projecten uit de Toekomstvisie Landgoederen Amelisweerd /Rhijnauwen zijn afgerond, waardoor de landgoederen hun rol als ecologisch, cultuurhistorisch en recreatief park weer goed aan kunnen. En als deelnemer in de twee recreatieschappen in om rondom Utrecht zorgen wij voor een groot aanbod aan recreatief groen rondom onze compacte stad. Die rol wordt steeds belangrijker door de groei van onze stad.
We ondersteunen bewonersinitiatieven en ondernemers. Uitvoering van groen in de directe woonomgeving vergroot ook het draagvlak en betrokkenheid bij bewoners. Van alle projecten wordt ruim 1/3 in zelfbeheer genomen. In 2019 is de tevredenheid van inwoners over het buurtgroen 66% ten opzichte van een verwachte 69%. Op dit moment wordt er nog een nadere analyse gedaan waarom dit percentage lager is dan verwacht. Dit wordt meegenomen in het duurzaamheidsverslag. De tevredenheid over de parken en groengebieden om de stad is 72%, waarmee we de doelstelling op deze indicator gehaald hebben.