Effectdoelstelling
E2.3.1 Het afval wordt in toenemende mate gescheiden ingezameld
Het Nieuwe Inzamelen
In de nota Afval is Grondstof werd in 2015 tot de introductie van Het Nieuwe Inzamelen besloten. Daarmee was Utrecht landelijk één van de koplopers om bronscheiding in deze vorm op grote schaal toe te gaan passen. Met het invoeren van Het Nieuwe Inzamelen kunnen we de transitie van afval naar grondstof verder realiseren, net als de ambitie 'zakken van de straat'. Het doel van dit programma is om de hoeveelheid restafval te laten afnemen. Deze is verder gedaald van 225 kilogram per inwoner in 2018 naar 219 kilogram per inwoner in 2019.
Klanttevredenheidsonderzoeken
Bij het tevredenheidscijfer over de afvalinzameling zien we dat het rapportcijfer ten opzichte van 2018 gelijk is gebleven op een 6,5. We voldoen hiermee nog niet aan de doelstelling en zoeken de oorzaak in de vele veranderingen rondom de invoering van het Nieuwe Inzamelen. We vragen tenslotte veel van inwoners en medewerkers met alle veranderingen rondom inzameling van afval en grondstoffen.
Stimuleren (beter) gft scheiden in Utrecht
We herhaalden op verschillende momenten in het jaar de GFT-campagne uit 2018, bijvoorbeeld door het tonen van filmpjes met tips over het voorkomen van stankoverlast en ongedierte in de gft-bak, over wat er wel en niet bij gft hoort, over wat er met het gft gebeurt nadat het is ingezameld en over het tegengaan van voedselverspilling.
Verder besteedden we aandacht aan het (beter) scheiden van gft bij jaarlijkse acties, zoals de landelijke compostdag, de week van de circulaire economie, de duurzame week en de verspillingsvrije week.
Begrijpelijke communicatie op maat
In 2019 was begrijpelijke communicatie op maat ook weer een uitgangspunt in onze dienstverlening. Zo maakten we de informatie over afval op de gemeentelijke website meer begrijpelijk en toegankelijk. Dit gebeurde op basis van vragen en reacties van inwoners en aan de hand van web-statistieken.
We gebruikten klanttevredenheidsonderzoeken, buurtbijeenkomsten en reacties van inwoners bij de invoering van Het Nieuwe Inzamelen, om de wensen en behoeften te peilen en daarop onze communicatie te verbeteren. Communicatiemiddelen over Het Nieuwe Inzamelen zijn geactualiseerd en vernieuwd.
Verder ontwikkelden we nieuw communicatiemateriaal over afvalscheiding en -verwerking, zoals filmpjes over de verwerking van het Utrechtse afval.
Een belangrijk communicatiemiddel over het afval (en de inzameling) is de afvalwijzer. In 2019 stimuleerden we via verschillende communicatiemiddelen het gebruik van de afvalwijzer. Via de afvalwijzer zijn inwoners altijd op de hoogte van actuele informatie over de inzameling van afval. Hier lezen ze ook alles over het scheiden van afval en vinden ze inzamelpunten in de buurt voor glas, papier en karton, textiel en plastic, blik en pak. Via de app of e-mail krijgen inwoners (indien gewenst) een herinnering op de dag voordat het afval wordt opgehaald of wanneer de ophaaldag is veranderd. Via de app verstuurden we eind 2019 pushberichten naar meer dan 70.000 gebruikers, in 2018 was dat nog naar rond de 50.000 gebruikers.
Slimme containers
Sinds het voorjaar van 2019 worden in heel Utrecht de ondergrondse containers voor restafval op basis van voorspelling geleegd; het zogenaamde dynamisch inzamelen. In september 2019 volgden ook de ondergrondse containers voor papier/karton en plastic, blik en pak. De onder- en bovengrondse containers voor textiel en glas blijven we voorlopig nog op vaste frequentie legen. Het aantal textielcontainers is te laag om effectief gebruik te maken van dynamisch inzamelen. De glascontainers legen we in opdracht van de gemeenschappelijke regeling Afvalverwijdering Utrecht (AVU) in Utrecht en een groot aantal andere gemeenten in de provincie. In overleg met AVU zijn we een onderzoek gestart hoe we dynamisch inzamelen voor glascontainers kunnen invoeren.
Nieuwe verwerkingscontracten gft en restafval
De nieuwe verwerkingscontracten voor gft en restafval zijn eind 2019 via de AVU aanbesteed. De procedure is echter iets vertraagd waardoor de resultaten van de aanbesteding pas begin 2020 bekend worden. Bij de aanbesteding stond circulariteit van verwerking van de grondstof en reststromen centraal en wordt dit ook meegewogen in de beoordeling. Daarnaast zullen de nieuwe overeenkomsten ruimte laten om innovatieve ontwikkelingen gedurende de looptijd van de overeenkomst toe te voegen.
Project ‘(bijna) Zero Waste’
De komende jaren worden het Beurskwartier en de Merwedekanaalzone verder ontwikkeld. In deze gebieden zijn hoge eisen gesteld aan de openbare ruimte en wordt het aantal vervoersbewegingen geminimaliseerd. In 2018 deed de gemeente daarom met het project ‘(bijna) Zero Waste’ een ambitieuze uitvraag aan marktpartijen naar innovatieve vormen van afvalscheiding en circulariteit binnen nieuwbouwgebieden met een hoog stedelijk karakter. In 2019 is naar aanleiding van dit onderzoek een vervolgstudie ingezet die vooral een verdiepingsslag moest maken op het eerste onderzoek uit 2018. De resultaten van de nieuwe studie worden begin 2020 verwacht.