Prestatiedoelstelling
P3.1.1 Betrekken van bewoners bij vraagstukken die voor hen belangrijk zijn
In 2019 organiseerde de gemeenteraad 106 raadsinformatiebijeenkomsten verspreid over 37 dagen. Tijdens deze raadsinformatiebijeenkomsten kwamen 858 mensen meepraten over geplande ontwikkelingen in Utrecht en waren er 801 geïnteresseerden die kwamen luisteren. Bewoners werden op de hoogte gehouden via de website, uitnodigingsmails en social media zoals Facebook, Twitter en Instagram. Ook ontving de gemeenteraad 104 ‘gasten van de raad’. Tijdens acht bijeenkomsten vertelden raadsleden over onderwerpen die op dat moment speelden en wat het raadswerk inhoudt.
De gemeenteraad wil graag weten wat er leeft in de wijken. Daarom bezocht de gemeenteraad ook in 2019 alle Utrechtse wijken om te praten met bewoners en organisaties. Thema’s waren ouderen (Vleuten DeMeern en Noordoost), jongeren (Zuidwest en Leidsche Rijn) initiatieven (Oost), wonen (Binnenstad, Noordoost, Overvecht en Zuid), verkeer (Zuidwest), armoede (Zuidwest), sport in de buurt (Noordoost), verdichting van de stad (West), ontwikkelingen in de wijk (Noordwest en Leidsche Rijn) en omgevingsvisie (Zuid).
Om zoveel mogelijk Utrechters mee te laten praten organiseerden we naast stadsgesprekken ook buurtgesprekken over thema’s die specifiek spelen in een buurt zoals over locatieprofielen voor evenementen. Omdat we meer buurtgesprekken willen organiseren naast stadsgesprekken, hebben we de vraag waarmee de indicator wordt gemeten aangepast. In 2019 vroegen we of mensen naar een bewonersbijeenkomst zijn gegaan. In 2017 en 2018 vroegen we naar deelname aan een stadsgesprek of-debat. De stijging van het percentage inwoners dat heeft geparticipeerd komt doordat er in 2019 meer mensen naar bijeenkomst voor bewoners gingen dan in 2018 naar stadsgesprekken.
In 2019 zijn onze ambities voor participatie uitgewerkt in het actieprogramma Samen stad maken op de Utrechtse manier dat op 21 november 2019 is vastgesteld door de raad. Belangrijke veranderingen zijn meer online participatie, nieuwe wijkplatforms en de participatieleidraad. In 2019 is gewerkt aan het afsluiten van de periode waarin we werkten met de wijkraden en zijn de voorbereidingen voor de wijkplatforms gestart. Ook is de aanbesteding voorbereid voor een website met verschillende vormen van online participatie zodat we meer en beter gebruik maken van de mogelijkheden die er zijn. In februari 2020 is die aanbesteding afgerond.
In onze organisatie is een gemeentebreed participatienetwerk gestart. Het netwerk bundelt kennis en ervaring van medewerkers met participatie, zorgt voor onderlinge uitwisseling en helpt collega’s die een vraag hebben over participatie met adviezen en tips onder andere door casusbesprekingen. In het gemeentelijk opleidingsaanbod is de training voor ‘participatie hoe doe je dat’ opgenomen.
We versterken het buurtgericht werken. Vanuit de hele organisatie werken we aan effectieve en kwalitatieve uitvoering van gemeentelijk beleid in de buurten. Mede in opdracht van de raad vanuit de motie Beter in de Buurt. Voor de Voorjaarnota 2020 informeren wij u over de resultaten. Op de webpagina’s van de verschillende wijken maken we zichtbaar wat er speelt in buurt en wijk. Inwoners komen niet alleen naar de wijkbureaus toe maar wij gaan ook naar de inwoners toe. We hebben inloopmomenten/spreekuren buiten het wijkbureau zoals in buurthuis De Leeuw (Noordoost), bij Podium Oost (Oost). bij De Pomp (Zuidwest) en in de Cereolfabriek (West). Ook bezochten we bijeenkomsten in de buurt en wijk die door bewoners zijn georganiseerd.