Prestatiedoelstelling
P1.1.1 Regisseren en (doen) uitvoeren van de integrale aanpakken van de HIC delicten (woninginbraak, straatroven, overvallen en geweld) op stedelijk- en wijkniveau
Digitaal Opkopers Register (DOR)
Sinds 2015 handhaven we de aanmeld- en registerplicht voor handelaren met behulp van het Digitaal Opkopers Register (DOR). De integrale aanpak heling met als motto 'zonder heler, geen steler' is in september 2019 uitgebreid met een pilot voor autohandelaren in Overvecht. Alle betrokken autohandelaren zijn benaderd. In 2020 starten de fysieke controles.
Doelgroepgerichte aanpak
Bij de start van het academisch jaar zijn de eerstejaars studenten geïnformeerd over gezellig én veilig studeren in Utrecht. Het betrof thema’s als veilig uitgaan, inbraakpreventie, Boefproef, in het kader van aanpak straatroof en verantwoord tweedehands aankopen doen met het oog op de aanpak heling. In november is traditioneel weer een grotendeels online campagne uitgevoerd, gericht op de aanpak van woninginbraak bij studenten.
Last onder dwangsom bij overtreding APV-bepaling 'vervoer inbrekerswerktuigen'.
Medio 2019 is gestart in een aantal wijken met een pilot waarbij personen die worden beboet voor het vervoer van inbrekerswerktuigen door de gemeente een last onder dwangsom wordt opgelegd. Dit betekent dat in geval van recidive deze dwangsom betaald moet worden. Met deze aanvullende bestuursrechtelijke maatregel wordt beoogd bij te dragen aan het vergroten van een preventief effect.
Donkere dagen offensief (DDO)
Met het voor- en achteruit zetten van de klok is er via social media gecommuniceerd over het belang van sluiten van deuren en ramen en het aanlaten van een lichtje als men niet thuis was.
In de week van de Veiligheid, begin oktober, die traditioneel in het teken staat van Veilig Ondernemen, is een overvaltraining georganiseerd. Hierbij waren circa 45 ondernemers aanwezig.
In dezelfde week is ook een stadsmakersbijeenkomst georganiseerd op het stadskantoor, om waardering te tonen voor hun betrokkenheid en aandeel aan een veilige stad. De burgemeester sprak meer dan 60 stadsmakers, waaronder ook enkele jongeren toe. Bij de bijeenkomst sloten ook gebiedsmanagers Veiligheid aan, medewerkers van JoU (Jongerenwerk Utrecht) en enkele raadsleden.
Het is een bekend feit dat er tijdens kerst en de jaarwisseling meer woninginbraken plaatsvinden dan normaal. De gemeente Utrecht wijst haar inwoners, via social media en traditionele media, in deze periode op de eenvoudige maatregelen die zij kunnen nemen om de kans op een inbraak te verkleinen. Zo was er traditiegetrouw in de dagen voor kerst een Harm Alarm-flyer-actie in verschillende wijken. Daarnaast is er rond de feestdagen geadverteerd in kranten en zijn er posters in de stad en berichten via social media verspreid.
Ambitie Veiliger Digitale Stad
In 2019 is een digitaal weerbaarheidsbeeld van Utrecht opgemaakt. Dit hebben we gedaan met externe Utrechtse partners en betrokken organisatieonderdelen van de gemeente Utrecht. Hierin zijn de onderlinge digitale afhankelijkheden en risico’s vanuit de stedelijke functies (zoals mobiliteit, onderwijs, publieke dienstverlening, openbare orde, enzovoorts) voor de stad in kaart gebracht. Op basis van de conclusies is een advies met praktische oplossingsrichtingen opgesteld. Deze worden in 2020 verder uitgewerkt.
In samenwerking met de Haagse Hogeschool is een december gestart met een nulmeting naar het digitaal bewustzijn en slachtofferschap onder ondernemers. We focussen ons hierbij op de ondernemers op de KVO-bedrijventerreinen. De uitkomsten zullen in 2020 input geven voor een concreet plan van aanpak.
De gemeente Utrecht neemt deel aan een consortium ism Saxion en Haagse Hogeschool dat onder leiding van dr. Remco Spithoven medio 2019 een subsidieaanvraag heeft ingediend voor een nader onderzoek naar Cyberweerbaarheid, om te komen tot preventie van slachtofferschap onder burgers en MKB-ers van cybercrime. Diverse gemeenten en regioverbanden zijn hierbij aangehaakt. Binnen onze regio sluiten naast Utrecht ook Amersfoort en Almere aan, net als bureau RVS. In december werd bekend dat de subsidie is toegekend.
In samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid is Cyber24 ontwikkeld. Dit interactieve spel is bedoeld voor het creëren van bewustwording bij jongeren wat online gewenst en ongewenst gedrag is en wat de gevolgen zijn van ongewenst gedrag voor henzelf en voor hun slachtoffer(s). In 2020 zal het spel door jongerenwerk worden ingezet bij activiteiten.
Regionaal is de Taskforce Digitale Veiligheid gestart. Deze taskfoce, onder leiding van burgemeester Weerwind van Almere, maakt zich sterk om de aanpak van digitale onveiligheid over vier jaar net zo vanzelfsprekend laten zijn als de aanpak van bijvoorbeeld high impact crimes. Basis hiervoor is het programma digitale veiligheid dat Bureau RVS samen met betrokken gemeenten, politie en OM in 2020 zal opstellen.
In opdracht van de G4-steden is Berenschot/KPN gestart met het opstellen van een Handreiking Cybergevolgbestrijding. Daarnaast is een crisisoefening ontwikkeld en uitgevoerd om het concept van de handreiking te toetsen en verder te verbeteren. In 2020 volgt de finale versie.