Prestatiedoelstelling
P1.2.1 Het bevorderen van (actieve) cultuurparticipatie en een brede deelname in het aanbod, zoals geprogrammeerd en geproduceerd door Utrechtse makers/ instellingen
Aandacht voor topcultuur en nieuw talent gaat hand in hand met aandacht voor culturele diversiteit, cultuurparticipatie en cultuur in de wijk. De wijkcultuurhuizen, opgenomen in de Cultuurnota 2017-2020, spelen hierin een belangrijke rol.
Cultuur voor iedereen
In de Cultuurnota 2021-2024 is inclusie, cultuur van, voor en met iedereen, een van de vier pijlers onder het cultuurbeleid voor de komende periode. Als voorwaarde voor een meerjarige cultuursubsidie stellen we het onderschrijven van de vernieuwde (landelijke) Code Diversiteit en Inclusie. We verwachten van alle aanvragers een uitgewerkt plan van aanpak met concrete doelen. Daarnaast zijn er de Utrechtse wijkcultuurhuizen en jongerencultuurhuizen die in alle delen van de stad een breed publiek laten kennismaken met kunst en cultuur.
In 2019 waren er op deze gebieden de volgende hoogtepunten:
- Netwerk PACT organiseerde vijf uitgebreide werksessies en workshops met onderwerpen als onbewuste vooroordelen, een inclusief programma, een divers publiek, personeel en bestuur en de eigen organisatieontwikkeling. Daarnaast is sinds 2019 een groep critical friends aan PACT verbonden die aan culturele instellingen kunnen worden gekoppeld. Zij kunnen meedenken over diversiteit en inclusie.
- Stichting Cultuurhuis Kanaleneiland is via een open procedure aangewezen als exploitant voor het Jongerencultuurhuis in Overvecht. Vervolgens zijn de voorbereidingen getroffen om deze partij te huisvesten in een voormalig schoolpand aan de Scharlakendreef. De verwachting is dat het nieuwe Jongerencultuurhuis in april 2020 zijn deuren opent voor het publiek.
- De tentoonstelling Op Kunstsafari door Utrecht in de hal van het Stadskantoor heeft op een laagdrempelige manier veel mensen kennis laten maken met de kunstwerken in de stad en de verhalen erachter. Daarnaast verbleven drie kunstenaars in de zomer enige tijd in Sterrenwijk om samen met bewoners te kijken wat voor kunst iets voor de wijk kan betekenen. De twee favoriete ontwerpen van de Sterrenwijkers worden komend jaar uitgevoerd.
Stimuleren van creatief vermogen
2019 was een bijzonder jaar voor cultuureducatie en amateurkunsteducatie in Utrecht. Het Utrechts Centrum voor de Kunsten hield op te bestaan. Dit bood nieuwe kansen om zo veel mogelijk bewoners in de stad kennis te laten maken met cultuur. De belangrijkste resultaten die op dit vlak in 2019 geboekt zijn:
- De gemeenteraad heeft het nieuwe beleid voor amateurkunsteducatie vastgesteld en daarmee ook de nieuwe overgangsregeling Subsidie Amateurkunsteducatie 2019-2021. De adviescommissie Amateurkunsteducatie bracht een positief advies uit over 10 organisaties die een aanvraag deden voor de periode 2019-2021. De organisaties bieden cursussen voor amateurkunst op het Domplein, maar ook in Noordwest, Overvecht, Kanaleneiland en Leidsche Rijn.
- Het ‘penvoerderschap’ Creatief Vermogen Utrecht (Cultuureducatie met Kwaliteit voor het primair onderwijs 2017-2020) is overgegaan naar TivoliVredenburg. In dit netwerk werken Centraal Museum, De Dansers, Het Filiaal Theatermakers, Click F1, Aorta, ’t Hoogt on Tour, Kopa, Muziekroute Overvecht, De Vrijstaat en de Hogeschool voor de Kunsten als kennispartner samen met scholen in het primair onderwijs. In totaal hebben deze culturele instellingen door langdurige samenwerking als creatieve partners met 33 basisscholen en één school in het voortgezet onderwijs 11.000 leerlingen bereikt. De scholen staan in wijken verspreid over de hele stad.
- In 2019 hebben we voor 129 verenigingen een basissubsidie amateurkunst verstrekt. Het beschikbare budget voor 2019 was 350.000 euro. Het subsidiabele bedrag was echter 392.957 euro waardoor we conform de beleidsregel basissubsidie amateurkunst een korting van afgerond 11% per aanvraag hebben toegepast.