Prestatiedoelstelling
P1.3.1 Bevorderen van de economische vestiging
We zetten in op vier marktgroepen die nu en in de toekomst veel banen bieden in Utrecht: IT en digitale vaardigheden, gezondheid, onderwijs en de bouw en energietransitie.
Op 15 april vond dealmakersdag plaats: een dag met meer dan 200 deelnemers, waarop zeven deals tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden werden gesloten. Deals met afspraken en samenwerkingsverbanden over samen investeren, over nieuwe vormen van opleiden, over hoe we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gaan toeleiden naar toekomstbestendig werk, over hoe we jongeren in contact brengen met techniek en over hoe we ons positioneren als stad met werkgelegenheid voor de toekomst.
Marktgroep IT en digitale vaardigheden
- Tijdens dealmakersdag tekenden 26 organisaties in IT & digitale vaardigheden de intentieverklaring ‘Utrecht werkt samen’, met afspraken op drie thema’s:
- De start van een ‘fysieke’ locatie in het Stationsgebied met een inhoudelijk programma, met focus op digitalisering, technologie en IT. Hiervoor openden we samen met de VNG in juli 2019 de Tech Community in Trindenborch. Doel van de Tech Community is om de komende vijf jaar 20.000 mensen méér naar de ICT-arbeidsmarkt te begeleiden.
- Een betere verbinding tussen Utrechtse bedrijven en onderwijsinstellingen op het gebied van ICT om afstudeerders en bedrijven met elkaar in contact te brengen en de opleidingen en praktijk beter op elkaar te laten aansluiten.;
- Samenwerking om de brug te verkleinen tussen onderwijs en bedrijfsleven (de zogenaamde zijinstroom) van mensen naar de IT, die uitstromen of een afstand tot arbeidsmarkt hebben door kort-cyclisch opleidingen en bijscholingen laagdrempelig aan te bieden.
Marktgroep Gezondheid
- Met de komst van een dealmaker Gezondheid hebben we onze deelname aan het Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten (RAAT) versterkt. Dit doen we samen met onder andere de Health Hub Utrecht, UtrechtZorg en aanbieders in de zorg.
- Zo werkten we onder andere met aanbieders van Hulp bij Huishouden aan een actieplan om de tekorten tegen te gaan. Dit leidde onder andere tot een aanvraag voor het Regionaal Investeringsfonds (RIF) die begin 2020 wordt ingediend.
- We ondersteunden het ROC Midden Nederland bij het opzetten van het Vitaliteitslab. Dit is een samenwerk tussen de opleidingen Zorg, Sport en Verzorging (Beauty college) en aanbieders in de gezondheidssector. Doel van het vitaliteitslab is om studenten een opleiding te geven die beter aansluit op de (toekomstige) vraag naar medewerkers in de gezondheidszorg.
Marktgroep Bouw en energietransitie
- In 2019 is de eerste ronde van Bouw = wouw afgerond, inclusief evaluatie met alle betrokkenen. Met bouw=wouw proberen we jongeren, zij-instromers en werkzoekenden te interesseren voor werk in de bouw. Daarnaast is de tweede ronde gestart, met als doel dit initiatief verder op te schalen.
- In 2019 vonden de voorbereidingen van het Techniek Experience Center (TEC) in Overvecht plaats. Met de toekenning van een EFRO subsidie kwam de financiering rond.
- We maakten ons sterk voor het techniekonderwijs in onze stad, en ontvingen een subsidie van 6,6 miljoen Euro voor sterk techniekonderwijs van Ministerie OCW.
- MBO Bouw en Engineering heeft zich in september 2019 voor de periode van twee jaar op Lage Weide gevestigd. Aan de hand van gesprekken met en enquêtes onder de bedrijven worden mogelijkheden voor samenwerking, onder andere in de vorm van stages en leerwerkbanen, in beeld gebracht.
Marktgroep Onderwijs
Om het tekort aan leraren aan te pakken is het actieprogramma ‘Utrecht leert’ opgesteld. En we lanceerden het MBO Actieplan. Hierover leest u meer in de verantwoording van het programma Onderwijs.
Het Fonds Mismatch Arbeidsmarkt is medio 2019 van start gegaan. We hebben het over een mismatch op de arbeidsmarkt als de kennis en competenties die werkgevers vragen, niet overeenkomen met de eigenschappen waarover de (potentiële) beroepsbevolking beschikt. In alle marktgroepen werden deals uitgewerkt en conceptaanvragen voor het Fonds Mismatch Arbeidsmarkt besproken. We verwachten dan ook dat het totaalbedrag van 2,5 miljoen euro. voor dit fonds in de gehele periode benut zal worden om deals in de marktgroepen te ondersteunen.
Het Lokaal Economisch Fonds liep eind 2018 af. In 2019 hebben we de laatste LEF-aanvragen (die eind 2018 waren ingediend) afgehandeld.
We hielpen 27 bedrijven en instellingen met in totaal 1026 arbeidsplaatsen van buiten de regio Utrecht om zich in Utrecht te vestigen. Daarnaast hielpen 24 bedrijven / instellingen met 2.273 arbeidsplaatsen om in Utrecht te kunnen blijven (soms door een nieuwe plek voor ze te vinden).
Samen met de opgave Gezond Leefklimaat ontwikkelden we een Actieplan Circulaire Economie. We zetten in elk geval in Strijkviertel, Merwedekanaalzone en het Werkspoorkwartier in op circulair. En we werkten mee aan de opgave Digitale Stad om het digitale vestigingsklimaat te verbeteren.
We werkten aan de doorontwikkeling van ondernemersdienstverlening, en het optimaliseren van de beantwoording van ondernemersvragen. We hebben daarvoor in beeld gebracht welke vragen bij ondernemers leven en op welke wijze deze werden afgehandeld (inclusief aantal doorverwijzingen). Door een betere interne afstemming moet het aantal directe antwoorden op ondernemersvragen stijgen.
We werkten mee aan de Human Capital Agenda (HCA)van de Economic Board. We zette hierbij in op leven lang ontwikkelen van de competenties van werknemers in de regio. Hiervoor hebben we eerst onderzoek gedaan naar de initiatieven in de regio Utrecht om te komen van onderwijs naar werk, van werkloos naar werk en van werk naar werk. In totaal 76 regionale initiatieven zijn in kaart gebracht , met een groot deel uit de stad Utrecht (vanuit de opgave Werk voor Iedereen, bijv. lerarentekort Utrecht, bouw=wouw Overvecht, UtrechtZorg, Tech Community). Belangrijkste aanbevelingen van de HCA waren:
- Ontwikkel een regionale strategische Human Capital agenda (looptijd 5 tot 10 jaar) met ambitieuze en meetbare doelen.
- Denk na over een passende uitvoeringsstructuur.
- Verleg daarin de focus naar van-werk-naar-werk initiatieven en haak daarbij private partijen en financiers beter aan.
- Benut de energie van bestaande initiatieven om bij te dragen aan de doelen en benut daarin de verbindende rol van de koepelinitiatieven.