Effectdoelstelling
E2.1.1 In externe wet- en regelgeving wordt rekening gehouden met Utrechtse belangen
De opgave om de ontwikkeling van de stad te combineren met leefbare en gezonde wijken, geeft richting aan de samenwerking met andere partners. Er is het afgelopen jaar flink ingezet op constructieve samenwerking met Rijk en andere partners. Dit leidde ertoe dat op het gebied van onder meer bereikbaarheid en woningbouw, schulden en armoede en de energietransitie de Utrechtse belangen in Den Haag voor het voetlicht zijn gebracht. In de gesprekken met het Rijk is de urgentie en de omvang van de binnenstedelijke bouwopgave in samenhang met de bereikbaarheid van de regio onderstreept. Ook de herijking van het gemeentefonds en de nieuwe verdeelmodellen in het sociaal domein (Jeugd, Maatschappelijke Ontwikkeling / Beschermd Wonen) waren en zijn een belangrijk aandachtspunt. Net als de urgentie om te komen tot een passende wet op de inburgering
We behartigen de Utrechtse belangen in allianties en zoeken continu samenwerking met andere partners voor het realiseren van de opgaven. De bereikbaarheidsopgave, evenals de energietransitie en de woningbouwopgave, overstijgen de grenzen van de gemeente. In dat kader wordt dan ook intensief samengewerkt met de regio (U10), de provincie en het Rijk, evenals met andere stedelijke regio’s zoals de G4. Dit heeft geleid tot afspraken met het Rijk om te starten met een MIRT-verkenning OV en wonen voor de regio Utrecht.
De regionale partners trekken gezamenlijk op richting Den Haag. Met de provincie, de gemeente Amersfoort, de EBU, de Hogeschool Utrecht, de Universiteit Utrecht, het UMC en het Utrecht Science Park werd opnieuw een goed bezocht netwerkevent georganiseerd in Den Haag. Daar maakten verschillende Eerste en (nieuwe) Tweede Kamerleden via een inhoudelijke sessie over de woningbouwopgave nader kennis met de Utrechtse opgaven en de regio partners. En ook de diverse werkbezoeken van Kamerleden en bewindspersonen aan de stad Utrecht droegen hieraan bij. In deze contacten brengen we de Utrechtse belangen naar voren om beleid te beïnvloeden. Dit heeft onder andere geleid tot dat Utrecht als eerste gemeente van Nederland kan experimenten met meer handhavingsbevoegdheden voor BOA’s. Daarnaast hebben we met de regio, provincie en Rijk een succesvolle woondeal gesloten.
Ook op een aantal andere dossiers zijn de belangen van Utrecht actief uitgedragen in onder andere in het verkrijgen van een uitzonderingspositie in het experiment gesloten coffeeshopketen, luchtkwaliteit, een actievere rol van de gemeente in waar nieuwe scholen gesticht worden, en ondermijning.