Prestatiedoelstelling
P2.1.1 Initiëren, faciliteren, begeleiden en stimuleren van de uitvoering van ruimtelijke plannen met betrekking tot wonen, werken en stedelijke functies
In 2019 is een ‘Meerjaren Perspectief Ruimte’ gemaakt om te sturen op de ruimtelijke ontwikkelingen. De gemeenteraad ontvangt hiermee een volledig overzicht van alle projecten die lopen of in voorbereiding zijn. In het MPR leggen we verbanden tussen thema’s en gebieden en koppelen we investeringen en werkzaamheden aan elkaar. Ook worden de financiële reserves investeringsimpuls RSU, programma bereikbaarheid en de grondexploitaties geactualiseerd. Daarbij is ook een website met alle Ruimtelijke Projecten Utrecht online gegaan, waarop de voortgang en details van de projecten te zien zijn.
In 2019 is gestart met de bouw van ruim 3.000 woningen waarvan ruim 1.600 in de bouwopgave Leidsche Rijn en ongeveer 1.400 op binnenstedelijke locaties. Ongeveer 1.200 van de woningen die in aanbouw zijn gegaan, bestaat uit sociale huurwoningen (inclusief zelfstandige studenteneenheden). Het aandeel middenhuur woningen is ruim 600 woningen. Het aantal woningen dat in aanbouw is genomen ligt lager dan geprognosticeerd. In de peilstok SO hebben we eerder aangegeven welke oorzaken hebben geleid tot vertragingen in verschillende projecten zoals hoge bouwkosten, krapte van arbeidskrachten, materiaal in de bouwsector en capaciteits-/continuïteitsvraagstukken. Ook hebben de ontwikkelingen rondom de PAS direct of indirect bijgedragen aan de vertraging van projecten.
In 2019 zijn ruim 3.000 woningen opgeleverd waarvan bijna 1.800 op binnenstedelijke locaties. Dit aantal ligt iets lager dan bij de programmabegroting 2019 voorzien doordat de oplevering van het Platform (zuidgebouw) met bijna 200 woningen in het stationsgebied iets is vertraagd (begin 2020 in plaats vaneind 2019).
De belangrijkste ontwikkelingen en mijlpalen per gebied in 2019:
Utrecht Science Park (USP) en Rijnsweerd
De startnotitie voor de omgevingsvisie USP is in juli 2019 vastgesteld door de Raad en na de zomer is gestart met de uitvoering. Er is een enquête gehouden waarop ruim 3.000 mensen hebben gereageerd. De mobiliteitsstudie over de toekomstige ontsluiting van USP en Rijnsweerd is afgerond en dient als input voor de omgevingsvisie en processen (zoals bijvoorbeeld de actualisatie van het Mobiliteitsplan en regionale studies). De naamswijziging De Uithof naar Utrecht Science Park is doorgevoerd op de gemeentelijke verkeersborden en er is een herinneringsbord gemaakt over het gebied De Uithof. Voor de huisvesting van ISU (internationale school) in het USP is een bouwenvelop opgesteld en vastgesteld (na inspraak). Verder is de bouw van 400 tijdelijke studentenwoningen getenderd (oplevering 2020) en wordt een multi-tenant Life Sciences gebouw (The Accelerator) gerealiseerd naast de P+R. Met het UMC Utrecht zijn in 2019 gesprekken gevoerd over de verbouwingsplannen en gevolgen voor het Ronald Mc Donaldhuis. Er zijn twee verkeersknelpunten in het USP verbeterd; de aansluiting Leuvenlaan-Universiteitsweg en de fietsoversteek Cambridgelaan-Bolognalaan.
Door het besluit van de Raad van State met betrekking tot het Tracebesluit Ring Utrecht is de planontwikkeling (concept SPVE) van de Archimedeslaan 16 vertraagd. Voor het kantorenpark Rijnsweerd is een start gemaakt met een ontwikkelstrategie en zijn gesprekken met eigenaren gevoerd over het vervolg.
Merwedekanaalzone
In 2019 zijn de Omgevingsvisie Merwedekanaalzone deel 2, ‘uitwerking van de ruimtelijke agenda’ en het Voorlopig Ontwerp Stedenbouwkundig Plan Merwede voor deelgebied 5 van de Merwedekanaalzone helemaal op elkaar afgestemd. Met de gezamenlijke grondeigenaren is eind 2019 overeenstemming bereikt over de verdere invulling van de samenwerking. Dit is vastgelegd in een termsheet. Daarmee zijn de stukken gereed gemaakt voor terinzagelegging. Per brief van 18 september 2019 bent u geïnformeerd over de voortgang van de planvorming Merwedekanaalzone. In december 2019 is besloten om de stukken vanaf 30 januari 2020 ter inzage te leggen.
Ook is in december 2019 de bouwenvelop voor de ontwikkeling van Eendrachtlaan 10 (deelgebied 6) vastgesteld (ruim 200 woningen). De bouw van Holland Casino aan de Winthontlaan (deelgebied 6) en het project Wilhelminawerf (deelgebied 4) zijn van start gegaan in 2019.
Noordoost, Oost en Zuid
In het gebied Noordoost, Oost en Zuid is een aantal belangrijke mijlpalen gehaald.
Naast de start bouw van de Gerbrandystraat is ook de bouw gestart van de 1e fase van het project Kop op Tuindorp Oost, waar het zorgcentrum Careyn wordt herontwikkeld tot 131 woningen. Daarnaast is de herinrichting van de Eykmanlaan afgerond. Er is groen toegevoegd en de oversteekbaarheid is verbeterd. Ook winkelcentrum De Gaard is bijna gereed en gestart met de inrichting van de openbare ruimte.
Voor Oost is het concept ontwikkelperspectief Maarschalkerweerd gereed en vrijgegeven voor consultatie. In deze visie is het toekomstbeeld voor deze groene long van de stad beschreven. Ook is de eerste fase van het project De Kwekerij in volle gang: in 2019 werd het hoogste punt bereikt.
In zuid is Portaal gestart met de bouw van 143 sociale huurwoningen aan de Oudegeinlaan. Ook is de omgevingsvisie Lunetten gereed, deze wordt in februari 2020 aan de gemeenteraad voorgelegd.
West/Noordwest
Naast de vaststelling van start-/intentiedocumenten voor projecten met een groot deel sociale huurwoningen (zoals Omloop, Laan van Chartroise en tevens het Thomas a Kempisplantsoen), zijn ook intentiedocument vastgesteld voor Oudenoord 330-370, Hogenoord 18-20 en Daelwijcklaan 3. Voor de Dickensplaats en de Johan Wagenaarkade zijn de bouwenveloppen vastgesteld met als doel om in deze projecten samen ruim 100 sociale huurwoningen te realiseren. Ook is er op verschillende locaties gewerkt aan de openbare ruimte zoals de oplevering van de openbare ruimte in de Fruitbuurt Noord volgens het Groendiepprincipe en de afronding van het Werkspoorpad (recreatieve route). De bouw van de grote ontwikkelgebieden 2e Daalsedijk en Cartesiusdriehoek heeft vertraging opgelopen door de complexe voorbereiding van de bestemmingsplannen, waaronder de stikstofproblematiek.
Overvecht en Zuidwest
Samen met bewoners, professionals en ondernemers in Overvecht is de wijkaanpak Samen voor Overvecht ontwikkeld. Deze aanpak is het vervolg op het plan de Versnelling van Overvecht. Het actieprogramma is op 6 december 2019 naar de Raad verstuurd en bevat onder andere kansen in de wijk waaronder het Centrumgebied Overvecht (NPD-strook) waar de bouw van drie appartementencomplexen (334 beleggershuurwoningen) is gestart. Voor kavel 2 is de gronduitgifte-overeenkomst is getekend. Op deze locatie worden 636 zelfstandige studentenwoningen gerealiseerd.
Samen met de gemeente Nieuwegein (Batau), gemeente Zeist (Vollenhove) en de provincie Utrecht is een aanvraag gedaan voor een Regio Deal met als titel Overvecht, Batau en Vollenhove: leefbaar, veilig en gezond. De voorgestelde aanpak richt zich op vijf pijlers en sluit in Overvecht aan op de wijkaanpak Samen voor Overvecht.
Zeven marktpartijen en drie corporaties zijn verenigd in de Werkplaats Overvecht. Ze hebben in 2019 hun visie om de leefbaarheid van de wijk door middel van fysieke ingrepen aan de raad gepresenteerd.
In zuidwest is gestart met het maken van de Omgevingsvisie Kanaleneiland en Transwijk nadat het startdocument in oktober 2019 werd goedgekeurd door de raad.
Leidsche Rijn en Vleuten de Meern (buiten de bouwopgave)
Stichting Moestuin de Haar is gestart met de realisatie en het herstel van een (historische) moestuin op het landgoed bij Kasteel de Haar. Met de eigenaar van Boerderij den Hoet is een Intentiedocument getekend voor herontwikkeling van de Caravanstalling naar zorgwoningen. Voor het initiatief ernaast, aan de Dirk Hoetweg 5 wordt een bouwenvelop gemaakt. De initiatiefnemers onderzoeken parallel daaraan of er een meerwaarde kan zitten in de combinatie van beide initiatieven.