Prestatiedoelstelling
P1.1.1 Basisvoorzieningen zijn georganiseerd en initiatieven worden ondersteund
Het is belangrijk dat basisvoorzieningen ook/juist voor kwetsbare gezinnen en kinderen met een beperking beschikbaar en goed toegankelijk zijn, zodat vaker een beroep op (zwaardere) zorg kan worden voorkomen.
In 2019 hebben we de volgende resultaten behaald:
- De ‘pilot BSO plus’ is omgezet in regulier beleid. In samenwerking met Onderwijs is de nadere regel Passende Kinderopvang opgesteld. Voor de ‘BSO plus’ zijn er vijf nieuwe locaties bijgekomen die in 2020 van start gaan.
- In mei is een pilot gestart met ambassadeurs informele zorg die samen met de professionals uit de Extr@Utrecht teams hebben bekeken of en hoe de informele zorg betrokken kan worden bij de hulp aan gezinnen in aanvulling op en ter versterking van de aanvullende zorg bijvoorbeeld in de vorm van een van een maatje of steungezin.
- Met de inzet van informele zorg willen we meer aansluiten bij de leefwereld van een gezin. Er is steeds meer aandacht voor de inzet van vrijwilligers die gezinnen ondersteunen bijvoorbeeld in de vorm van een maatje of als steungezin. Zo is vanuit Home-Start opvoedondersteuning geboden aan gezinnen en via stichting Meeleefgezin en Handje Helpen zijn steungezinnen gekoppeld aan een (pleeg)gezin.
- Continue aandacht voor het werven en behouden van vrijwilligers is nodig om deze vorm van ondersteuning te kunnen behouden.
- We zijn aangesloten bij het Utrechts Sportakkoord en gaan ons gezamenlijk met de andere partners, zoals SportUtrecht, inzetten voor de pedagogische versterking van de sport.
- Dock en JoU hebben zich ingezet voor de ontwikkeling van wijkacademies - voor en door ouders-, waar ouders elkaar ontmoeten rond opvoedvragen. We bekijken hoe we de wijkacademies kunnen verankeren in de reguliere structuur. De opbrengsten van de wijkacademies zijn gepubliceerd in de digitale uitgave Wijkacademies in Beeld. Via de nieuwe nadere regels Buurtnetwerken en Wijkinformatiepunten is het voor een groep ouders mogelijk financiële ondersteuning te krijgen voor een buurtnetwerk rond opvoedvraagstukken.
- Ter ondersteuning bij opvoedvragen van ouders en opgroeivragen van kinderen zetten we samen met de JGZ en het buurtteam in op collectieve opvoedondersteuning. We hebben in 2019 in drie pilots geoefend met deze aanpak. Samen met ouders is gezocht naar passende ondersteuning bij opvoedvragen die bij meerdere ouders in de wijk leven bijvoorbeeld hoe goed ouderschap vorm te geven tijdens een scheiding.
- Samen met de JGZ hebben we ook de Kansrijke start in Utrecht verder vormgegeven. We besteedden extra aandacht aan het belang van de eerste 1.000 dagen van een kind, van min 9 maanden tot twee jaar. In het programma Volksgezondheid leest u hier meer over.
- In 2019 heeft stichting Jongerenwerk Utrecht (JoU) de opdracht gekregen het jongerenwerk voor de komende zeven jaar (2020-2016) uit te voeren en zo verder te bouwen aan de sterke positie van het jongerenwerk in Utrecht.
- Op basis van een adviesrapport ‘Wederkerig leren’ van Micha de Winter is het jongerenwerk samen met het buurtteam een pilottraject gestart waarin Wederkerig leren in de praktijk gebracht. Doel is de samenwerking tussen beide organisaties te versterken. Ook heeft het jongerenwerk deelgenomen aan team Straatwaarde(n) binnen het Harvard Field Lab. Hierbij hebben zij zich samen met verschillende veiligheidspartners ingezet om te komen tot een innovatieve aanpak tegen de aanzuigende kracht van de ondermijnende criminaliteit voor jongeren. De resultaten zijn geland in de aanpak tegen de ondermijnende criminaliteit die wordt ingezet in Zuid. Mede met middelen vanuit het programma Utrecht Zijn We Samen heeft het jongerenwerk meer meiden bereikt via het meidenwerk en waren er meer uren schooljongerenwerk.
- In 2019 is er gericht meer aandacht geweest voor de positie van jonge mantelzorgers. Professionals zijn getraind om alert te zijn op de positie van kinderen van ouders met (psychiatrische) problemen die ze in behandeling hebben (de zogenaamde ‘kindcheck’). Door dit actief te doen zagen we een toename in het aantal kinderen en gezinnen die worden verwezen naar het buurtteam voor ondersteuning hierbij.
- Jonge ervaringsdeskundigen van Handje helpen ondersteunen individueel en in groepsverband jonge mantelzorgers. In 2019 zijn er 40 ervaringsmaatjes gekoppeld aan jonge mantelzorgers.
- Met de Vreedzame Wijk streven we naar een heldere, actief uitgedragen pedagogische visie. In drie wijken is eerder al een begin gemaakt met het betrekken van ouders bij de Vreedzame methodiek en in 2019 stimuleerden we deze ontwikkeling ook voor andere wijken. In 2019 hebben 69 kinderen van groep 8 en 25 ouders hun diploma ‘wijkmediator’ gekregen. Daarnaast is in 2019 extra ingezet op een betere doorgaande lijn en samenwerking tussen het basis- voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs rond de aanpak Vreedzame school
- Er zijn diverse themabijeenkomsten over scheiden georganiseerd voor (zorg) partners in de stad om de samenwerking te bevorderen. We willen dit in 2020 vertalen naar gezamenlijke inzet met als uiteindelijke doel om schade door scheiden bij kinderen zoveel mogelijk te voorkomen.
- Speeltuin Watergeus heeft in 2019 een succesvol traject tot verzelfstandiging doorlopen. Inmiddels zijn elf speeltuinen vanaf begin 2018 verzelfstandigd en ontwikkelen zij zich steeds meer tot bruisende speeltuinen met veel betrokkenheid vanuit de buurt. De overige tien speeltuinen doorlopen het proces tot verzelfstandiging op eigen tempo. Daarnaast hebben verschillende andere speeltuinen plannen ontwikkeld voor herinrichting, om zo het sporten en spelen aantrekkelijker te maken. Om de beheerde speeltuinen te informeren over allerlei wettelijke eisen en wat er komt kijken bij een herinrichting van een speeltuin is de leidraad 'Speeltuin Maken Doe Je Zo' gezamenlijk ontwikkeld, gefinancierd door gemeente. Aanvullend op deze leidraad is het initiatief vanuit de speeltuinen in zelfbeheer en DOCK ontstaan voor een brochure 'Organiseren en beheren van een speeltuin'. Zie ook de Raadsbrief beheerde speeltuinen (oktober 2019) .