Effectdoelstelling
E1.1.1 De zelfredzaamheid van ouder/opvoeders en kinderen wordt versterkt
We willen dat alle kinderen gezond en veilig opgroeien en hun talenten kunnen ontwikkelen. Daarom investeerden we extra in gelijke kansen voor juist die jeugdigen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken om hun talenten te kunnen ontwikkelen. Zo is de ‘pilot BSO plus’ omgezet in regulier beleid. zijn er vijf nieuwe locaties bijgekomen die in 2020 van start gaan.
We hebben de veerkracht van gezinnen versterkt door te investeren in de sociale basis en het ‘gewoon opgroeien’. Een sterke sociale basis vraagt om goede voorzieningen. De basisvoorzieningen zijn beter toegankelijk te maken voor kinderen en jongeren met een beperking, of met psychische of gedragsproblematiek. Hierbij valt te denken aan pedagogische versterking van de sportvoorzieningen, of het bieden van een steunmaatje aan een gezin.
Door onze inzet in de sociale basis lukt het kinderen en gezinnen beter de uitdagingen van alle dag beter zelf aan gaan, al dan niet ondersteund door het eigen netwerk. Een sterke sociale basis voorkomt waar mogelijk een beroep op (zwaardere) zorg.
Voor Utrecht Kinderrechtenstad stond 2019 in het teken van dertig jaar Kinderrechtenverdrag op 20 november, het bestendigen van de geleerde lessen na vier jaar Utrecht Kinderrechtenstad, nieuwe jeugdparticipatietrajecten (bijvoorbeeld in de dialooggerichte aanbesteding) en de doorontwikkeling van de Vreedzame Wijk en School.