Prestatiedoelstelling
P1.1.1 Basisvoorzieningen zijn georganiseerd en initiatieven, vrijwilligers en mantelzorgers ondersteund
Sociaal makelaarschap
Stichting DOCK Utrecht heeft het grootste deel van de medewerkers van de voormalig sociaal makelorganisaties overgenomen voor zoveel mogelijk continuïteit in de uitvoering. Zij ondersteunden bewonersinitiatieven waar nodig en hebben het sociaal beheer op buurtcentra georganiseerd om iedereen zich welkom te laten voelen.
Op speeltuinen waar nog geen gebruik is gemaakt van het recht op verzelfstandiging hebben de sociaal makelaars zorggedragen voor een veilig, toegankelijk en pedagogisch (Vreedzaam) speelklimaat en buurtinitiatieven ondersteund die wilden verzelfstandigen. Speeltuinen De Balije, De Albatros en De Watergeus zijn in 2019 verzelfstandigd.
In het kader van Utrecht Zijn We Samen is de inzet van DOCK sterk bepaald geweest door ingrijpende incidenten zoals demonstraties, het schietincident en incidenten in buurthuizen over de wet op gezichtsbedekkende kleding. De sociaal makelaars voerden doorlopend preventieve gesprekken met ouders, wijkbewoners en vrijwilligers, en organiseerden verschillende activiteiten met en voor bewoners om de verbinding tussen buurtbewoners te stimuleren. Binnen Samen voor Overvecht heeft DOCK extra inzet geleverd op het gebied van sociaal renoveren, taal, ontmoeting en (speel) activiteiten voor jeugd.
Vrijwillige inzet
In 2019 heeft de vrijwilligerscentrale, samen met partners in de stad een campagne ontwikkeld voor de werving van vrijwilligers. De campagne wordt in januari 2020 gelanceerd onder de noemer: ‘Iets voor jezelf, iets voor een ander, iets voor de stad. Vrijwilligerswerk, iets voor jou!’
In 2019 is veel aandacht besteed aan de waardering van vrijwillige inzet. Zo zijn de vrijwilligersprijzen uitgereikt, hebben 500 vrijwilligers genoten van een waarderingsdiner en hebben 1500 vrijwilligers een cadeau uitgezocht via de website utrechtbedankt.nl. RTV Utrecht heeft in december een documentaire uitgezonden over Utrechtse Vrijwilligers.
Initiatieven
Bewonersinitiatieven zijn ook in 2019 ondersteund zowel bij het opstarten als de verduurzaming. Die ondersteuning bestaat naast de inzet van sociaal makelaars ook uit specifieke ondersteuning op het gebied van onder andere crowdfunding, ondernemerschap, kennisdeling en impact meting. De specifieke ondersteuning wordt geleverd met het oog op bestendiging en continuering van het initiatief. Samen met de ondersteunende organisaties zoals MAEX, Starter4Comminities en VoorjeBuurt hebben we het bestaande aanbod beoordeeld.
Het inzichtelijk maken van de maatschappelijke waarde is naast een sturingselement voor de initiatiefnemers zelf, ook een belangrijk element in de afweging hen structureel te financieren. In sommige gevallen omdat ze publieke taken overnemen (Bewonersbod). Een belangrijke groep hier binnen zijn de zelfbeheerinitiatieven op het gebied van buurtcentra en speeltuinen.
De nadere regel ‘de Stem van Utrechters’ door cliëntraden, adviescommissies en belangenorganisaties, is vastgesteld. Daarmee is de advisering, belangbehartiging en samenwerking in de stad versterkt, en is de gelegenheid verbeterd dat Utrechters hun stem kunnen laten horen. Betrokken organisaties geven aan content te zijn met de verheldering van de beleids- en subsidiedoelen.
Buurtpacten
We hebben in 2019 het ‘Buurtpact’ geïntroduceerd. Het Buurtpact is een instrument om de samenwerking tussen buurtteams, sociaal makelaars, huisartsen, jongerenwerkers, bewonersorganisaties- en initiatieven en sleutelfiguren in de wijk te versterken. Het
Buurtpact ondersteunt het aanpakken van sociale opgaven in de buurt. Inmiddels zijn er twee buurtpacten gesloten. Eind december is de Raadsbrief stand van zaken Buurtpacten verzonden.
Speeltuinen
De verantwoording over de beheerde speeltuinen is opgenomen onder het programma Jeugd.
Buurtcentra
De evaluatie welzijnsaccommodatiebeleid is gestart in samenwerking met gebruikers en beheerders.
Voor de verbouwingen van buurtcentra Zuilen, ’t Zand, Weidewereld zijn voorlopig ontwerpen opgesteld in samenwerking met de gebruikers.
De bouw van het nieuwe buurtcentrum Hoge Weide en de bouwkundige aanpassing buurtcentrum Hart van Noord zitten in de eindfase. Begin 2020 is de oplevering. Daarnaast zijn voor diverse (zelf beheerde) buurtcentra verbouwingen in voorbereiding genomen, zoals Podium Oost (zelfbeheer)en de Musketon. In samenwerking met Mitros wordt een haalbaarheidsstudie uitgevoerd om de kwaliteit van de buurtkamers en jongerenhuiskamer Herderplein te verbeteren.
De haalbaarheidsstudie Nieuw Rotsoord is afgerond en wordt begin 2020 voorgelegd aan het College. Voor de noodzakelijke investeringen voor het gebouw en de herinrichting van het terrein voor kinderboerderij Rotsoord zijn investeringsmiddelen gereserveerd. In het kader van Groei van de Stad zijn voor de gebieden Merwede, Lombokplein, Overvecht, Kruisvaartkade en Jaarbeursplein en omgeving de gewenste buurtcentra en jongerenhuiskamers in beeld gebracht in het Koersdocument.
Anti-discriminatie agenda en regenboog agenda
In 2019 zijn diverse acties uit de Regenboogagenda gestart;Raadsbrief Regenboogagenda 2019-2022 en Regenboogagenda 2019-2022. De agenda is opgesteld samen met onder meer bewoners, vertegenwoordigers van regenboogorganisaties, politie en hulpverleners. Er is onder andere een vervolg gegeven aan het pilotproject m.b.t. hulpverlening aan biculturele LHBTI’ers, bestaande en nieuwe projecten binnen onderwijs, sport en cultuur zijn voortgezet of opgestart, de gemeente voer mee met de jaarlijkse Canal Pride, en op Coming Outdag (11 oktober) is op diverse gemeentelijke locaties de regenboogvlag gehesen.
(Digi)taalvaardigheden
In de nieuwe bibliotheekvestiging Leidsche Rijn is een Taalhuis gestart. Verder zijn de activiteiten in Vleuten/De Meern, Kanaleneiland, de Volksuniversiteit (NT2) en Prago uitgebreid. In het voorjaar is in samenspraak met de partners in de stad, het Meerjarenplan ‘digiTaal is de basis’ tot stand gekomen.
In samenwerking met de (private) Taalscholen die Inburgering in de stad verzorgen, zijn afspraken gemaakt over een co-financiering van de verschillende taalcafé’s in de stad. Dit is een belangrijke aanvulling op het standaard-aanbod van de Inburgeringscursus.
Het kost moeite om het aantal (circa 1.500) vrijwillige docenten en taalmaatjes bij de verschillende organisaties op peil te houden. Ondanks inspanningen rond de Week van de Alfabetisering waarin vrijwilligers centraal stonden en een inzet van de Academie voor de Stad bij Digiwijs, blijft dit een punt van aandacht. Er is een wervingscampagne voorbereid die in 2020 wordt uitgevoerd.
Cliëntondersteuning
In 2019 is een subsidie toegekend om koploper gemeente te worden op cliëntondersteuning. Met wordt door U-Centraal in samenwerking met buurtteams en zorgkantoor een pilot uitgevoerd om de cliëntondersteuning vanuit de Wmo en de Wlz beter op elkaar te laten aansluiten.
Sociale prestatie en dagondersteuning
In 2019 zijn bijeenkomsten georganiseerd om aanbieders en verwijzers voor te lichten over het nut van activering, hoe het systeem in elkaar zit en welk aanbod er is en hoe je dit kunt vinden. Dit met als doel dat meer mensen op de voor hen passende plek terecht komen. Ook is onderzoek gedaan naar de diversiteit van het aanbod n Noordwest en Overvecht en hoe dit zich verhoudt tot andere ontmoetingsaanbod in de wijk. De resultaten van dit onderzoek worden benut bij het herijken van de regeling in 2020.