Prestatiedoelstelling P1.3.1
Uitvoeren van de wijkveiligheidsprogramma's en stimuleren Keurmerk Veilig Ondernemen
Per wijk is een wijkveiligheidsprogramma gemaakt met analyse en aanpak om de veiligheid te verbeteren. In die programma’s wordt ook aandacht besteed aan veelvoorkomende criminaliteit als autokraak, fietsdiefstal en zakenrollen.
In 2019 is wederom opgetrokken met landelijke partners om de slagkracht in de preventie van autokraak te vergroten. De netwerken hiervoor zijn afgelopen jaar opgezet. Het stedelijk actieplan fietsdiefstal is herijkt en geactualiseerd met nieuwe maatregelen. Zo is een pilot uitgevoerd met een digitaal bewaakte fietsenstalling in het stadskantoor. De data die hieruit worden gewonnen, worden geanalyseerd en gedeeld om de technologie in 2020 door te ontwikkelen en breder in de stad te kunnen inzetten. Ook is nieuw communicatiemateriaal ingezet in de strijd tegen autokraak en fietsendiefstal. Voor autokraak is een nieuwe communicatiecampagne gelanceerd om Utrechters te stimuleren hun kentekenplaten goed vast te laten zetten. Dit resulteerde in 1.000 Utrechtse kentekens vastgezet door erkende garagebedrijven. De kentekendiefstal is in 2019 met zo’n 25% gedaald ten opzichte van 2018.
Met behulp van de autokraakvoorspeller is fysiek toezicht en mobiel cameratoezicht gehouden. Beide vormen van toezicht zijn in 2019 voortgezet. De autokraakvoorspeller bleek geen betrouwbaar middel om autokraken tegen te gaan, deze pilot is daarom stopgezet. Om zakkenrollen tegen te gaan zijn in 2019 voorlichtingsacties op de weekmarkten gehouden. De aandacht voor zakkenrollen onder het project ‘veilig uitgaan’, dat zich vooral concentreert op het voorkomen van diefstal van smartphones, is in 2019 voortgezet. Zakkenrollen kent in 2019 helaas een lichte stijging ten opzichte van 2018.
In 2019 hebben we gewerkt aan het vergroten van de veiligheid op bedrijventerreinen en in winkelgebieden. Om tot veilige, schone bedrijventerreinen en winkelgebieden te komen, maakt de gemeente Utrecht gebruik van het instrument Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). De KVO-methode is een hulpmiddel om veiligheid integraal te benaderen. Met deze publiek- private samenwerking tussen ondernemers, gemeente politie en brandweer wordt gewerkt aan het veiliger maken van het ondernemen en de bedrijfsomgeving.
Gezamenlijk werken we dus met relevante partijen aan de aspecten schoon, heel en veilig.
In 2019 waren we actief op negen bedrijventerreinen en 21 in winkelgebieden. Dit aantal is inclusief locatie Rotsoord en winkelcentrum Leidsche Rijn, daar zijn we in 2019 gestart met KVO samenwerking.
Afgelopen jaar is er voor het eerst aandacht besteed aan de digitale risico’s die ondernemers lopen. Er is een nulmeting naar slachtofferschap verricht en er is voorlichting gegeven om de risico’s te verkleinen.