Met de uitvoering van de wettelijke taak Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) hebben we een bijdrage geleverd aan het gezond en veilig opgroeien van de kinderen in Utrecht. We hebben de gezondheid van ongeveer 73.000 Utrechtse kinderen tot achttien jaar gemonitord. Gezond opgroeien is niet voor elk kind vanzelfsprekend, daarom hebben we hier extra aandacht voor. Omdat bij opgroeien veel partners betrokken zijn, werken we met hen samen in de stad.
Gezonde start voor alle kinderen
Toegankelijke en laagdrempelige JGZ
Ook in 2019 konden alle ouders en kinderen terecht bij de JGZ voor vragen over gezondheid, groei, ontwikkeling en opvoeding, via consulten, extra contactmomenten en huisbezoeken. In 2019 zijn we op kleine schaal gestart met het gebruik van het ouderportaal, een digitaal hulpmiddel om met ouders in contact te blijven. Het gemiddelde cijfer dat ouders van kinderen aan de JGZ hebben gegeven in 2019 is net als in 2018 een 8,1.
Vaccineren
In 2019 ontwikkelden we een samenhangende aanpak om de vaccinatiegraad in de stad op peil te houden en te verhogen, zodat alle kinderen in de stad beschermd zijn tegen infectieziekten (raadsmemo 18 juli). Onderdeel van deze aanpak is de Utrechtse vaccinatiealliantie, waarin verschillende professionals en organisaties een bijdrage leveren aan een hoge vaccinatiegraad in de stad. De JGZ kreeg extra tijd voor gesprekken met ouders over vaccinaties. In 2019 vaccineerden we tijdens drie grote vaccinatiecampagnes jongeren tegen de meningokokken-infectie. Ook konden meisjes de HPV vaccinatie inhalen. Tijdens de campagnedagen werd de vaccinatie app (digitaal vaccinatieboekje) onder de aandacht gebracht. Op 17 december 2019 startte in Utrecht de vaccinatie tegen kinkhoest voor zwangeren, de 22-weken prik (maternale kinkhoestvaccinatie).
De vaccinatiegraad in Utrecht onder de 2-jarigen en voor de HPV-vaccinatie steeg licht in 2018. Het percentage gevaccineerde 5- en 10-jarigen nam af. Het landelijke gemiddelde bleef ongeveer gelijk (raadsmemo 19 september). 1 januari 2019 werd de gemeente bestuurlijk en financieel verantwoordelijk voor het RVP, doordat het wettelijk verankerd is in de Wet Publieke Gezondheid (WPG). De uitvoeringspraktijk door de JGZ bleef gehandhaafd.
Kansrijke Start en de eerste 1.000 dagen van een kind
in een digitaal boekje.
Afbeelding van gebakje. Tekst: De eerste 1000 dagen. Samen werken aan een kansrijke start in de regio Utrecht
Verder adviseerden JGZ-professionals vanuit hun sociaal-medische expertise jongeren, ouders en scholen over de mogelijkheden om bij ziekteverzuim weer sneller naar school te gaan. Ook was er aandacht voor het herkennen van signalen van (beginnende) radicalisering en bewustwording bij ouders van de waarde van het gesprek met hun kinderen.
Aandacht voor ouderschap
Ondersteuning van ouders gebeurt niet alleen individueel, maar ook door ouders onderling, zo nodig ondersteund door een professional. Bijvoorbeeld in de Moeder-babygroepen. We hebben in 2019 in pilots geoefend met een collectieve aanpak. Samen met ouders in wijken is gezocht naar passende ondersteuning bij opvoedvragen die bij meerdere ouders leven. Zo ontstond er bijvoorbeeld in Leidsche Rijn op het thema echtscheidingen verbinding tussen ouders en konden zij elkaar ondersteunen. Om deze beweging naar meer groepsgericht werken gezamenlijk te versterken, is er deels vanuit de extra middelen van het Coalitieakkoord voor JGZ en sociale basis, sinds september 2019 extra capaciteit beschikbaar gekomen bij JGZ en buurtteams. Zij ondersteunen (andere) JGZ-professionals, buurtteamprofessionals en andere partners in de wijk bij het benutten van kansen voor het oppakken van opvoedvragen in groepsverband.
In de Week van de Opvoeding in 2019 organiseerden we verschillende ouderbijeenkomsten, bijvoorbeeld over seksuele weerbaarheid en social media. Ook hebben we in 2019 thema- en netwerkbijeenkomsten georganiseerd met in totaal ongeveer 350 deelnemers voor ouders, professionals en vrijwilligers over ouderschap en een licht verstandelijke beperking, trauma bij een kind en seksuele opvoeding.
We hebben ook geïnvesteerd in het verstevigen van het netwerk rondom ouderschap en scheidingen. Twee netwerkbijeenkomsten, waar de hele keten vertegenwoordigd was: van jeugdverpleegkundige tot rechter, hebben hieraan bijgedragen. Verder is in 2019 de online ouderschapscursus van Pinkcloud aangeboden door de jeugdverpleegkundigen aan alle jonge ouders in de stad.
Samenwerking met partners
We hebben de samenwerking van JGZ in de basiszorg (buurtteam en huisartsen), de geboortezorgketen (onder andere verloskundigen, ziekenhuizen, kraamzorg) en de kernpartneraanpak (scholen, buurtteam en leerplicht) nog verder versterkt. Zodat gezinnen en jongeren tijdig passende en afgestemde ondersteuning krijgen. We hebben de samenwerking tussen buurtteams en JGZ een verdere impuls gegeven via gezamenlijke deskundigheidsbevordering en werken op elkaars locatie.
Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt voor jeugdverpleegkundigen en met name voor jeugdartsen is krap. Doordat we continu werven, konden we vacatures op redelijke termijn invullen en bleven de gevolgen in 2019 beperkt. Daarnaast hebben we ingezet op het interessant houden van het vak jeugdgezondheidszorg door bijvoorbeeld herschikking van taken tussen artsen en verpleegkundigen en door ruimte te bieden om te doen wat nodig is voor een gezin. We zetten ook in op het in beeld komen bij potentiele werknemers, bijvoorbeeld door het bieden van stageplekken, als opleidingsinstituut voor artsen M&G en door promotiefilmpjes over het werk van de verpleegkundigen, assistenten en artsen.