Effectdoelstelling
E2.3.1 Minimaal voldoen aan de wettelijke EU-normen voor fijn stof en stikstofdioxide
De doelstelling is deels bereikt. De landelijke Monitoringsrapportage laat zien dat er voor het jaar 2018 in Utrecht geen (potentiële) overschrijdingen waren van de EU-grenswaarden voor fijnstof (PM2,5 en PM10), al lagen de concentraties hoger dan in het voorgaande jaar. Er traden ook geen overschrijdingen op van de EU-grenswaarde voor stikstofdioxide (en nog slechts één potentiële overschrijding langs de Graadt van Roggenweg). Ook voor 2019 verwachten we dat we aan de EU-grenswaarden voldoen.
Jaarlijks verschijnt in december een landelijke rapportage over het voorgaande jaar. De gegevens over de luchtkwaliteit in 2019 komen dus pas eind 2020 beschikbaar. Uit de landelijke Monitoringsrapportage Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit 2019 (NSL), met resultaten over 2018, komt naar voren dat landelijk de gemiddelde concentraties stikstofdioxide in 2018 ten opzichte van 2017 zijn gedaald. Het zeer zonnige, zeer warme weer zorgde voor relatief hoge ozonconcentraties en als gevolg daarvan voor lagere stikstofdioxide-concentraties. De concentraties fijnstof daarentegen lagen in 2018, mede door het uitzonderlijke droge weer en de overheersende (noord)oostenwind, in Nederland hoger dan in het jaar daarvoor.
Dit landelijke beeld zien we terug in Utrecht. Uit de gemeentelijke monitoringsrapportage komt naar voren dat in 2018 de berekende gemiddelde concentraties stikstofdioxide zijn gedaald, terwijl fijnstofconcentraties (PM10 en PM2,5) en EC (roet) zijn toegenomen ten opzichte van 2017. De NO2 metingen van het gemeentelijke Utrechts luchtmeetnet en de fijnstofmetingen op de Utrechtse meetstations van het landelijk meetnet van het RIVM bevestigen deze bevindingen. De verwachting is dat bij stikstofdioxide de dalende trend zich voortzet, maar dat bij fijnstof deze stagneren en op korte termijn niet verder zullen afnemen.
In 2018 bedroeg de grootschalige achtergrondconcentratie voor fijnstof (PM10) in de gemeente Utrecht gemiddeld 20,2 μg/m³, licht boven de WHO-advieswaarde van 20 μg/m³. De berekende concentraties langs (drukke) wegen in de gemeente Utrecht liggen grotendeels hoger dan de WHO-advieswaarde, tot maximaal circa 21,6 μg/m³. De grootschalige concentratie voor fijnstof (PM2,5) in de gemeente bedroeg in 2018 gemiddeld 12,7 μg/m³, dus een kleine 3 μg/m³ boven de WHO-advieswaarde van 10 μg/m³.