Effectdoelstelling
E2.1.1 We willen méér dan alleen voldoen aan de wettelijke eisen voor externe veiligheid en geluid
Geluid
Te hoge geluidbelasting in de woon- en werkomgeving (zoals ernstige hinder en slaapverstoring) kan tot gezondheidsproblemen leiden, daarom zijn er wettelijke normen aan geluidbelasting gesteld. Ook binnen de wettelijke normen voor geluid kunnen gezondheidsproblemen ontstaan. Bij ruimtelijke ontwikkelingen stellen we daarom compenserende voorwaarden (onder andere luwe gevel en buitenruimte) ter verbetering van het akoestisch woon- en leefklimaat. In de Geluidnota Utrecht is het geluidbeleid vastgelegd.
Voor de uitleggebieden (Leidsche Rijn en Vleuterweide) hanteren we voor het wegverkeer een beleidsnorm die vijf dB onder de wettelijke grenswaarde ligt en daar – zo blijkt uit de inwonersenquête - ligt het percentage geluidgehinderden op circa 17%. Vanuit gezondheidsperspectief streven we bij nieuwe grote woningbouwontwikkelingen in de bestaande stad (onder andere Merwedekanaalzone, Cartesiusdriehoek) langs gemeentelijke wegen en spoorwegen ook naar geluidsniveaus die 5 dB onder de wettelijke grenswaarden liggen. Hiermee kan het percentage geluidgehinderden op dit locaties omlaag worden gebracht.
Externe Veiligheid
In 2019 is voor circa 140 ontwikkellocaties een toets uitgevoerd aan dan wel geadviseerd over de normen voor externe veiligheid. Belangrijke ontwikkellocaties waren onder andere de busremise aan de Gelderlantlaan, de Cartesiusdriehoek en het Smakkelaarsveld. Verder leverden we bijdragen bij de planvoorbereiding van diverse ontwikkellocaties zoals Lombokplein en Zuilense Vecht.