Het openbaar vervoer speelt een grote rol in het bereikbaar, aantrekkelijk en leefbaar houden van Utrecht. Hierbij staan provincie, vervoerder en gemeenten regelmatig voor een dilemma. Aan de ene kant is er de ambitie om snel langs de wijken te rijden in een hoge frequentie om snelle en comfortabele verbindingen te maken voor reizigers. De doelstelling hierbij is om zoveel mogelijk mensen van kwalitatief hoogwaardig OV te voorzien.
Aan de andere kant is het zoeken naar fijnmazigheid ín de wijken, zodat de loopafstanden naar de haltes niet te groot worden. Sommige doelgroepen hebben vooral behoefte aan de nabijheid van vervoer en is de snelheid en frequentie minder van belang. Het is een gezamenlijke zoektocht van provincie, gemeenten en vervoerder(s) om ook daar goede invulling aan te geven.
Naast Utrecht Centraal (hét OV Knooppunt van Nederland) heeft de gemeente andere treinstations met verbindingen in alle windrichtingen. Samen met Rijk, regio, NS en ProRail werken we aan verbetering van deze verbindingen en de deur tot deur reis. Dit doen we onder andere in het kader van het bereikbaarheidsprogramma UNed en het Toekomstbeeld OV. Om de druk op knelpunten in en rondom Utrecht centraal te verminderen ontwikkelen we ook aantrekkelijke (multimodale) routes buiten Utrecht Centraal om.