Effectdoelstelling
E1.2.1 Een goed functionerend systeem voor de inzameling van afval- en hemelwater en een hemelwaterbestendige openbare ruimte
Een goed functionerend systeem voor de inzameling van afval- en hemelwater is een systeem waarbij:
- iedereen binnen 40 meter van de erfgrens zijn afvalwater kwijt kan,
- verstoppingen binnen 24 uur worden verholpen,
- gezondheidsrisico’s en verontreinigingen van bodem en oppervlaktewater zoveel mogelijk worden vermeden
- zo min mogelijk schoon regenwater, grondwater en oppervlaktewater wordt afgevoerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Een hemelwaterbestendige openbare ruimte is een openbare ruimte die bij extreme buien zoveel hemelwater kan verwerken dat er geen schade optreedt in aangrenzende gebouwen, de wegen niet gestremd raken en er geen veiligheids- en gezondheidsrisico’s ontstaan.
2019 was een jaar met veel weersextremen. Droge periodes, hele hete dagen en extreme buien wisselden elkaar af. Het was hierdoor extra van belang de hiervoor benodigde systemen en objecten in goede staat te houden. Door deze inspanning en het ontbreken van langdurige natte periodes waren er maar vijf grondwateroverlastmeldingen die veroorzaakt werden door te hoge grondwaterstanden in de openbare ruimte. Drie meldingen vroegen om aanpassingen aan het bestaande ontwateringsysteem.
Op basis van twee andere meldingen zijn we gestart met de verbetering van de ontwatering in twee parken.
Naast de registratie van meldingen over grondwateroverlast zijn we conform programmabegroting gestart met de registratie van meldingen over wateroverlast die gerelateerd zijn aan het gemeentelijke hemelwatersysteem. Bij het vaststellen van het nieuwe Plan Gemeentelijke Watertaken 2020-2023 in 2020 zullen we dit mee nemen in deze effectindicator.